Herunder ses Riksarkivets svar med gengivelse af folketællingens (husförhörslängd) notat om Elnas familie:
"1829-07-23 föddes och 1829-07-29 döptes Elna, dotter av Rot.sold. Sven Ohlsson Tanered och dess hustru Hanna Andersdotter på nr 7 Arlöv.
Enligt Burlövs församlings husförhörslängd AI:5, 1825-1834, sid 35, Arlöv nr 7, finns följande noterat om Elna med familj:
Hm Soldat Sven Ohlsson Tanered född 1802 12/5 i Husie. Kom från Arrie 1828.
Husm. Jöns Ohlsson född 1899 15/10 i Burlöv. Kom från Ö. Skreflinge 1825. Död 14/4 1827.
Enka hustru Hanna Andersdotter 1799 15/10 Bulltofta. Kom från Knästorp 1819.
Son Jöns, född 1832 14/11 Arlöv.
Doter Cherstin, född 1826 6/10 i Burlöv.
Dotter Elna, född 1829 23/7 i Arlöv."
Som det fremgår af den svenske folketælling blev Elna døbt 29. juli 1829, altså seks dage efter fødslen og hendes forældre var Rot.soldat Sven Ohlsson Tanered og Hanna Andersdotter i nr. 7, Arlöv.
Man undres over, hvad en Rot.soldat er. Her er forklaringen: I det gamle Sverige stillede hver gård i et sogn en soldat til rådighed. Denne soldat kaldtes en "Rot.soldat".
Faderen Sven blev født 12. maj 1802 og moderen Hanna Andersdotter blev født 15. oktober 1799.
Dette fortæller os, at faderen var 27 år, og moderen 29 år, da Elna blev født.
Desuden får vi at vide, at Elna havde en næsten tre år ældre søster, Cherstin, født 6. oktober 1826, og en tre år yngre broder, Jöns, født 14. november 1832. Hun var altså - indtil videre - det mellemste barn. Som vi opdager senere, da Elna opholder sig i Viborg Tugt- og forbedringshus, har hun oplyst, at hun havde syv søskende, så de fem må være født efter Jöns. Der kan naturligvis også være børn af Sven og Hanna, der er født før Cherstin, Jöns og Elna, og som allerede er flyttet hjemmefra ved ovennævnte folketælling.
Nu ved vi efterhånden en del om Elna Svendsdatter, den svenske kvinde, som Jens Rosengren boede sammen med i Løvskal ved folketællingerne 1880 og 1890. Vi ved at hun er født 23. juli 1829 i Arlöv ved Malmø, vi kender navnene på hendes to søskende og hendes forældre. Vi ved også, at hun indvandrede til Danmark 21. maj 1855, og vi ved, hvor hun døde.
Jeg har ikke kunnet opspore det første sted, Elna kom til, da hun flyttede til Danmark. Men hendes datter Benedicte Louise Johansen, blev født 15. februar 1857 i Lille Thorup, hvilket er knapt to år efter Elnas indvandring.
I herredsfogeden for Sønderlyng og Middelsom Herreders (de to herreder var slået sammen) Dødsanmeldelsesprotokol, står der at Elna Svendsdatter ved sin død "Ejede intet". Det er sognerådsmedlem Rasmussen af Tindbæk, der skriftligt meddeler dette 22. juni 1891, tre dage efter hendes død 19. juni 1891 på Tindbæk Fattiggaard.
Hun er flyttet til Tindbæk Fattiggaard mellem folketællingen 1. februar 1890, hvor hun bor i Løvskal og 19. juni 1891, hvor hun døde, så hun har ikke boet på fattiggården i lang tid, højest i knapt halvandet år.
Tindbæk Fattiggaard blev indviet 1884, så den var ret ny, da Elna flyttede ind. Bestyreren var Hans Peder Møller fra Hadsten. På fattiggården skulle beboerne bage alt til eget behov i den store bageovn. Også smør, ost og kødvarer kom fra egne produkter og ved egen forarbejdning (Kilde 4 i afsnit Rosengren, 6).
Hvornår flyttede Jens Rosengren til Danmark?
Det krævede en del granskning i kirkebøger, før jeg fandt ud af, hvornår Jens Rosengren indvandrede til Danmark. Jens flyttede nemlig som regel en gang om året, og altid i november, til et nyt tjenestested. Derfor skulle jeg igennem en del tilgangslister og lige så mange afgangslister. Disse lister findes i de gamle kirkebøger.
Men endelig fandt jeg den oplysning, jeg havde ledt efter. Det var i Sahl Sogn, Jens fik sin første plads i Danmark. I kirkebogen for Sahl Sogn står der nemlig, at Jens ankom fra Sverige 8. maj 1868, og at han var 44 år. Han var faktisk kun 43 år. Men desværre står der her intet om, hvor i Sverige, Jens blev født.
Jeg vidste fra afgangslisten i kirkebogen for Sønder Vinge Sogn i 1874, da han flyttede til Skjern Sogn, at han blev født 13. august 1824. Og ifølge folketællingen 1880 i Skjern var han jo 55 år på det tidspunkt, hvilket passer fint med at han blev født ca. 1825.
Hvis jeg skulle længere tilbage i Jens' liv, skulle jeg derfor søge ham i Sverige, for her boede han fra sin fødsel 13. august 1824 til 8. maj 1868, hvor han udvandrede til Danmark. Ifølge brev fra Riksarkivet i Sverige udvandrede Jens først til Danmark 15. december 1869. En af disse oplysninger er sandsynligvis forkert. Jens kan vel ikke være mødt op i Sahl halvandet år før, han udvandrer fra Sverige! Der er dog mulighed for, at Jens har været sæsonarbejder i Sahl fra 8. maj 1868 og sommeren ud, hvorefter han er rejst hjem til Sverige, og så året efter har besluttet sig for at udvandre? Men så ville man vel ikke skrive ham i kirkebogen som tilgået sognet ved første "besøg"?
Denne forskellighed har jeg desværre ikke kunnet forklare.
Meget flytten rundt
Både Jens og Elna flyttede ofte. De blev sjældent mere end ét års tid i samme plads. Og det var for det meste i november, der blev skiftet arbejdsplads. Det var almindeligt på landet dengang.
Som førnævnt kom Jens til Danmark fra Sverige 8. maj 1868 som 43-årig, eller 15. december 1869 som 45-årig.
Jens Rosengren ses nederst i listen. Hans alder er 43 år, selv om der står 44 år her. Bemærk at der er flere svenskere lige ovenover Jens.
Jens' første danske arbejdsplads var i Sahl Sogn, hvor han blev i halvandet år, hvorefter han flyttede til Højbjerg 16. november 1869.
Hvornår han flyttede fra Højbjerg Sogn til Levring Sogn ved jeg ikke, men jeg fandt ham senere i folketællingen 1. februar 1870 i Midstrup, et lille sted i Levring Sogn mellem Ans og Kjellerup. Jens, som noteredes som smed, boede nu i et hus sammen med smeden Søren Nielsen fra Tvilum Sogn i Skanderborg Amt.
Smedene Søren Nielsen, 44 år og Jens Rosengren, 45 år. Begge gift
4. november 1870 flyttede Jens Rosengren tilbage til Sahl Sogn fra Levring Sogn. Det var jo i Sahl, han begyndte sit liv i Danmark toethalvt år tidligere. Han blev nu betegnet som "tyende". Han var altså ikke smed længere! Det må vel betyde, at han ikke har arbejdet som smed i Sahl.
Denne gang opholder Jens sig i Sahl i tre år, hvilket jo er lang tid i forhold til de årlige skift af arbejdssted.
1. november 1873 flyttede Jens fra Sahl til Langå. Selvom det fremgår af afgangslisten i Sahl Sogns kirkebog, at Jens flyttede til Langå, så kan jeg i tilgangslisten i Sønder Vinges kirkebog se, at det ikke var Langå, han flytter til, men i stedet Sønder Vinge, 9. november 1873.
Jens arbejdede i Ulstrup, sandsynligvis på Ulstrup Hovedgaard (i dag: Ulstrup Slot). Og måske boede han i den nærliggende landsby Sønder Vinge? Det er i Sønder Vinge kirkebog fra 1873, Jens' fødselsdag oplyses. Som det fremgår herunder er han født 13. august 1824, og er tilflyttet fra Sahl.
Jens Rosengren i midten
Jens arbejdede et års tid i Ulstrup. Derefter, 1. november 1874, flyttede han til Løvskal, hvor han blev boende i mange år.
Samme dag, 1. november 1874, flyttede en pige på 15 år, Benedicte Louise Johansen, også fra Sønder Vinge til Løvskal. Hun boede/arbejdede i Sdr. Vinge. Vi ved fra tidligere, at Benedicte Louise var datter af Elna Svendsdatter.
Jens Rosengren, der på det tidspunkt var 50 år, noteredes i kirkebogen for Skjern Sogn som "tyende".
Den mystiske Anna Rosengren
Da Elna Svendsdatter fik sin og Jens Rosengrens datter Jensine Kirstine Rosengren døbt 25. september 1870 i Højbjerg Kirke, var en af fadderne "Pigen Ane Rosengren af Gulev". Hun havde altså samme efternavn som den "udlagte barnefader" Jens. Det fængede mig!
Derudover fandt jeg i Løvskal-læreren Ejnar Poulsens notater en seddel, hvorpå der stod følgende:
"Sognefogedens Tyendepr. (Tyendeprotokol)
Anna Rosengreen, 21 Aar, født i Tulstrup, Malmøhus Len i Sverrig, kom Nov. 1875 i Tilgang, som tjenestepige hos købmand Thomsen, Løvskal, flyttede Nov. 1876 til Hjorthede."
Ane og Anna er den samme person, bare stavet forskelligt. Nogle steder brugtes også Anne. Jeg har valgt at bruge navnet Anna, da det senere viste sig, at det var hendes dåbsnavn.
Det danske "Tulstrup" svarer til det svenske "Tullstorp". Og Tullstorp'er er der åbenbart en del af i Sverige. Alene i det gamle Malmöhus län er der fire. Det oplyste en arkivar ved Landsarkivet i Lund mig om. Disse fire Tullstorp'er ligger i:
Det viser sig senere, hvilket af disse fire herreder, Anna blev født i. Brik efter brik til et samlet billede af Rosengrenerne bliver lagt!
Rosengren var og er et ganske almindeligt efternavn i Sverige. Og alle disse Rosengren'er er sikkert ikke i familie med hinanden. Men Anna Rosengren måtte på en eller anden måde være i familie med Jens Rosengren. Det havde jeg nu to "beviser" på, nemlig disse:
1) Anna var fadder ved Jensine Kirstine Rosengrens dåb og
2) Anna kom til Løvskal, og blev tjenestepige på kroen. Jens Rosengren boede i samme lille landsby.
Købmand Anders Thomsen købte Løvskal Kro i 1870. Da var den atter tilbage i matr.nr. 12. Tidligere havde Laust Tange drevet kroen. Tange købte kroen i 1868 og flyttede den ned på Skovridergaarden, som han ejede. Skovridergaarden lå ved den nuværende (2023) vej Næsset i Løvskal.
Efter at Anders Thomsen købte kroen i 1870 kom der snart gang i opførelsen af en ny krobygning ved landevejen, der hvor huset stadig ligger. I 1871 byggede Anders Thomsen den nye kro og søgte om bevilling til gjestgiveri, krohold og rejsestald.
Det var denne flotte, nye kro, Anna Rosengren ankom til i 1875, og her var hun tjenestepige i et år.
Men var Anna Rosengren Jens' datter eller søster? Det forsøgte jeg at finde ud af ved at kigge i tilgangslisten i kirkebogen for Gullev Sogn. Det var jo her hun boede, da hun stod fadder til Jensine Kirstine Rosengren i Højbjerg Kirke. I kirkebogen fandt jeg Anna Rosengren, godt nok med fornavnet Anne, men at det var den samme som Anna var jeg ikke i tvivl om. Hun begyndte som "Lillepige" hos en gårdmand 5. eller 15. marts 1869.
Hun var på det tidspunkt 16 år, og hun var kommet direkte fra Sverige.
Når Anna Rosengren var 16 år i 1869, blev hun født omkring 1853. Det vil sige, at hun sagtens kunne være datter af Jens Rosengren. Han kom jo også fra Sverige, og han blev 29 år 13. august 1853, så han kunne således sagtens være far til Anna!
Anna var altså næppe Jens' søster. Der var jo 29 år imellem dem!
Min hypotese måtte derfor være, at Anna Rosengren var Jens Rosengrens datter, sandsynligvis fra et ægteskab, Jens havde haft i Sverige længe før, han fik datteren Jensine Kirstine med Elna Svendsdatter.
At Jens var gift fremgår af folketællingen 1870 i Levring Sogn, da Jens boede i Midstrup, Levring Sogn. Her ses et tydeligt G, som betyder "Gift". Han var i øvrigt noteret som smed, og var 45 år.
Men hvis Anna Rosengren virkelig var Jens' datter, ville hendes efternavn efter datidens navneregler ikke være Rosengren, men Jensdatter!
Modsat kan man argumentere med, at da Jens Rosengren og Elna Svendsdatter fik datteren Jensine Kirstine sammen, døbtes hun Jensine Kirstine Rosengren! Så her var reglen om, at piger fik faderens fornavn + datter, altså heller ikke blevet brugt.
Som tidligere nævnt kom Jens Rosengren kom til Sahl, Danmark, 8. maj 1868 som 43-årig eller 15. december 1869 som 45-årig.
Anna Rosengren indvandrede enten ca. 10 måneder før Jens eller ca. 9 måneder efter Jens til Gullev, Danmark, 15. marts 1869, som 16-årig. Ifølge det svenske Riksarkivet er hun flyttet til Danmark 23. oktober 1868. Her har vi altså igen at gøre med to forskellige tidspunkter for flytning fra Sverige til Danmark.
Der er kun få kilometer mellem landsbyerne Sahl og Gullev, så det var igen et godt argument for at mene, at Jens og Anna var far og datter! Mine "beviser" på, at Anna Rosengren var Jens' datter blev mere og mere overbevisende!
Jeg kontaktede derpå arkivet i Malmø, som straks sendte opgaven videre til Lund. Svaret kom et par uger efter. Her var et tredobbelt-gennembrud. Hermed blev tre interessante spørgsmål nemlig besvaret: Hvor var Jens født, var Anna hans datter og var hun, som tidligere oplyst, virkelig født i Tullstorp?
Jöns Rosengren blev født i Bjäresjö, Sverige, og Anna var hans datter!
"Jöns Rosengren, född den 13 augusti 1824 i Bjäresjö, påträffats i emigrantdatabasen Emibas."
Riksarkivet fandt Jöns og Anna Rosengren i Bjäresjö, som ligger ved Ystad i Skåne:
"I Sjörup församlings husförhörslängd 1868-1872 (A I:14) har följande personer påträffats noterade under Norra Vallösa nr. 4:
Arbet. Jöns Rosengren, född 1824-08-13 i Bjäresjö
Hustrun Hanna Månsdotter, född 1817-11-27 i Tullstorp
Son Nils, född 1854-07-18 i Sandåkra
Son Bengt, född 1862-09-28 i N Vallösa, död 1869-08-25
Dotter Anna, född 1853-11-26 i Tullstorp."
Familien Rosengren, Sjörups församlings husförhörslängd 1868-1872, venstre opslag. Bemærk ordet "Återkommen" (tilbagevendt) til venstre ud for Hanna Månsdotter.
Et forstørret udsnit af billedet ovenfor.
Ordet "Återkommen" (tilbagevendt) ses til venstre ud for Hanna Månsdotter.
Anna og hendes mor Hanna blev begge født i Tullstorp
Tidligere blev jeg opmærksom på, at Tullstorp var (og er vel stadig!) et stednavn, der ofte er brugt i Skåne. Men mon ikke det er mest sandsynligt, at det Tullstorp, Anna og hendes mor blev født i, ligger tæt ved Sjörup sogn i Ljunits härad, lige vest for Ystad. Naboherred til, og vest for, Ljunits härad var Vemmenhögs Härad, og i dette herred ligger Tullstorp socken.
Jens' hustru Hanna fortrød!
Der står "Återkommen" i venstre margin ud for Hanna Månsdotter. Dette fortæller os, at hun vendte tilbage til Sverige. Jeg har søgt efter hende de steder, hvor Jens begyndte sit "nye" liv i Jylland, men kan ikke finde hende i de danske arkiver! Så Hanna nåede ikke at blive registreret i Danmark.
Jens havde kone og børn i Sverige
Af svaret fra Riksarkivet i Lund fremgår det, at Jens var døbt Jöns, og at han ganske rigtigt var gift i Sverige, før han emigrerede til Danmark, som det oplyses i den danske folketælling fra Levring Sogn, 1870.
Det ses under overskriften "Äktenskap", at Jöns og Hanna blev gift 13. marts 1862.
Jeg har i min beretning valgt at bruge navnet Jens, i stedet for det svenske Jöns. Kun i citeret svensk tekst har jeg ladet Jöns stå som i originalen. Navnet Jens bruges alle de steder, man finder ham i danske kirkebøger og folketællinger.
I den svenske folketælling ses også, at han og hustruen Hanna (pigenavn: Månsdotter) havde tre børn: Nils, Bengt og Anna! Og Anna var netop født i 1853 Tullstorp, som nævnt i sognefogedens tyendeprotokol i forbindelse med hendes ansættelse på Løvskal Kro.
Desuden fik jeg at vide, hvornår de enkelte familiemedlemmer flyttede til Jylland.
Det var nogle vældig interessante oplysninger! Puslespillet begyndte at tage form!
Bjäresjö, 1812. Dengang var landsbyens navn Bjersjö, øverst til højre.
Ystad ligger lidt uden for kortet, sydøst for Bjäresjö (Kilde 5 i afsnit Rosengren, 6)
Familien Rosengren, Sjörups församlings husförhörslängd 1868-1872, højre opslag.
Til højre ses familien Rosengrens flyttedatoer.
Forvirrende flyttedage
Ifølge Sjörups kyrkoarkiv, Husförhörslängder 1868-1872 flyttede datteren Anna til Jylland 23. oktober 1868. Det følgende år rejste sønnen Nils til Jylland 5. juni 1869. Så døde Jens og Hannas søn Bengt 25. august 1869, kun knapt otte år gammel. Og få måneder efter flyttede forældrene Jens og Hanna til Jylland enten i november 1869 eller 15. december 1869. Som nævnt ovenfor, vendte Hanna hjem til Sverige igen! Dagen i november er så utydelig, at den ikke er til at afkode. Og hvorfor venstre og højre opslag oplyser to forskellige datoer, ved jeg ikke.
Det er i øvrigt pudsigt, at destinationen er "Jylland", og at Danmark ikke er nævnt.
Desuden er det mærkeligt, at ovennævnte flyttedage ligger efter de datoer, der står i de danske kirkebøgers liste over tilflyttede personer. For eksempel er Jens Rosengren i Sahl Sogn, 1857-1878 skrevet ind 8. maj 1868, som kommende direkte fra Sverige! Og som nævnt i den svenske folketælling flyttede han og Hanna enten november 1869 eller 15. december 1869, hvilket er over et år efter.
Han kan jo ikke være flyttet fra Sverige efter den dag, da han begynder i Danmark! Mystisk?! Og en mystik jeg desværre ikke har nogen forklaring på.
En mulig forklaring kan være, at Jens og Hanna er flyttet, uden at oplyse myndighederne om det. Hvis folketællingen så fandt sted nogen tid efter deres udvandring, har myndighederne måske bare gættet sig til et tidspunkt. Der kan også være tale om, at familien Rosengren i første omgang har været sæsonarbejdere i Danmark, og er vendt hjem til Sverige igen, hvorefter Hanna er blevet hjemme, mens Jens er udvandret.
Sønnen Nils kan jeg ikke finde i de danske dokumenter, men datteren Annas første opholdssted i Danmark var Sahl.
Datteren Anna udvandrede ifølge den svenske folketælling som den første i familien til Jylland 23. oktober 1868. Hendes første "sted" i Danmark var Sahl i Houlbjerg Herred, og ifølge Sahl Sogns kirkebog ankom hun 5. eller 15. marts 1869.
Her er forholdet med forskellige datoer byttet om, idet de svenske dokumenter oplyser, at Anna udvandrede ca. et halvt år før, den danske kirkebogs indvandrerdato.
Forvirrende!