Johannes Lund Rasmussens hjemmeside

Løvskal Okkerværk

Indledning

I efteråret 2018 skrev jeg - med hjælp af Rigsarkivets arkivar, seniorforsker ph.d. Kenn Tarbensen - en artikel om okkerværket i Løvskal.

Titlen er: "Okkerværket i Løvskal - et bidrag til dansk råstofudvindings historie".

Du kan finde artiklen i Rigsarkivets artikelsamling. Artiklen indeholder mange nye oplysninger, som ikke er med her på hjemmesiden.
Så hvis du gerne vil vide mere om okkerværket, så søg 'Erhvervshistorisk Årbog' på Google.
Klik derefter på 'Arkiver'. Så får du en lang række årbøger. Rul ned på siden, indtil du finder 'Erhvershistorisk Årbog, Årg. 67 Nr. 1 (2018)'. Under overskriften 'Virksomhedsportrætter og erindringer' ligger artiklen "Okkerværket i Løvskal - et bidrag til dansk råstofudvindings historie". Du kan nu læse den i PDF-format. 


Beretningen her på hjemmsiden om Løvskal Okkerværk er delt i fem dele, som åbnes ved at klikke på fanerne til venstre.


1. del: Godsvogne, busser, gas og kunst.

2. del: Start på okkerproduktion i Løvskal.

3. del: Løvskal Okkerværk 1918 - ca. 1965.

4. del: Dagligliv på okkerværket.

5. del: Tak + Kilder.

Åben minedrift
Mange husker sikkert DSB's brune godsvogne, når de som en lang orm snoede sig gennem landskabet! Men der er sikkert ikke mange der ved, at godsvognenes brune farve skyldes okker, og mon ikke endnu færre ved, at okkeren er gravet op i en åben mine ved landsbyen Løvskal i Midtjylland.
Der er stadig dunkle punkter af okkerværkets historie. Men her er dog så meget, at du kan danne dig et indtryk af dette spændende kapitel om åben minedrift og råstofudvinding i Danmark! Muligvis dukker der stadig "nye" oplysninger op, som kan være med til at give et endnu større indblik i okkerværkets liv.
Men hvad er okker egentlig? Hvad er okkerens historie i Løvskal? Hvordan fandt okkerproduktionen sted? Hvem ejede Løvskal Okkerværk? Hvilke fabrikker forarbejdede okkeren? Hvad blev okkeren brug til? Hvorfor sluttede dette erhvervseventyr?
Alle disse spørgsmål bliver besvaret i denne beretning!

Tipvogn fra Løvskal Okkerværk. Foto: J.L. Rasmussen, 2014.