Johannes Lund Rasmussens hjemmeside

Mellem fliserne

Oktober 2020

Det var en grå og regntung eftermiddag i oktober 2020. Jeg gik som så ofte før en tur gennem Løvskal. Jeg ville ud af Næsset, ud i naturen. Og som jeg plejer, kiggede jeg ned for at se hvilke planter, der groede på min vej. På fortovet ud for den gamle smedie så jeg pludselig en plante, jeg ikke havde lagt mærke til før. Blomsterne havde gul midte og 5 meget korte, hvide, 3-tandede randkroner. Det var små, kønne blomster!
Jeg hev min mobil op af lommen, åbnede min natur-app iNaturalist og tog et billede. App'en plejer nemlig at kunne fortælle mig, hvad jeg har taget billede af.
Svaret var: Kortsdtråle. Men der er to planter med det artsnavn, og de ligner hinanden!
Der er Håret kortstråle og Kirtel-kortstråle.
Jeg valgte Håret kortstråle, og så "røg" min observation ud til alverdens riger og lande!

Kirtel-kortstråle, Galinsoga Quadriadiata, som jeg fandt den i fortovet i Løvskal. Læg mærke til de korte, hvide kronblade, som gør det nemt at huske navnet Kortstråle! Planten er i øvrigt i Kurvblomstfamilien - blomsten er jo som en lille kurv!

Svar fra New York

Der gik en uges tid uden reaktion fra andre brugere af natur-app'en. Men så fik jeg en fantastisk kommentar fra en bruger ved navn Daniel Atha. Han beskriver sig selv som naturelsker og botaniker. Han er direktør for Conservation Outreach ved The New York Botanical Garden i Bronx, New York City. Han har speciale i blomster, og har rejst rundt for at registrere planter i alle 50 stater i USA, i Vietnam, Bolivia, Mexico, Belize og det tidligere Sovjetunionen. Det var således en "garvet" bruger, der kommenterede mit fund mellem fliserne i Løvskal!

Det er da ret spændende, at en botankier fra store New York ser mit fund af en lille, uanseelig plante i lille Løvskal!
Jeg åbnede Internettet og fandt ganske rigtigt Daniel Atha som ansat i en botanisk have lidt nord for Manhattan i New York.


Daniel Atha forklarede mig, at den plante jeg havde set, IKKE var en Håret kortstråle, men i stedet den anden art: Kirtel-kortstråle! Og så sendte han mig en lang beskrivelse af de to kortstråle-arter.
De ligner hinanden, og den nemmeste måde at se forskel på de to er, at se på deres blade.
Håret kortstråle har svagt tandede blade.
Kirtel-kortstråle har groft savtakkede blade. Og der var ingen tvivl om, at den plante jeg havde fundet, havde GROFT savtakkede blade!

Rejsen til Danmark

Jeg slog derpå op i Lademanns naturfører, Farve-flora fra 1979. Her fandt jeg en spændende beskrivelse af plantens vej til Danmark.
"Kortstråle hører oprindelig hjemme i Andesbjergene i Peru. I 1794 bragtes nogle eksemplarer til de botaniske haver i Madrid og Paris, hvorfra efterkommere bragtes videre til andre botaniske haver i Europa. Kortstråle forvildedes 1805 fra Karlsruhes (red.: i Tyskland) botaniske have, senere andetsteds. Var i 1910 udbredt over hele Tyskland"

 ... og kan altså også findes i et fortov i Løvskal!


I "Den store nordiske Flora" fra 1994 kan man læse, at Kirtel-kortstråle er "temmelig almindelig i Danmark, i fugtig, næringsrig kulturbund i haver, på agerjord og ruderater."
Jeg har bare ikke lagt mærke til den før i oktober 2020.
PS: Ordet
ruderat kommer fra latin, og det betyder: 'bygningsrester, ruin'. Hvis man skal forklare lidt mere om, hvad ruderat betyder, så kan det være: en ubebygget grund, fx en losseplads eller en byggeplads med højt indhold af kvælstof og bevoksning af en bestemt type planter.


Hvad betyder navnet Galinsoga Quadriradiata?

Galinsoga er slægtsnavn. Quadriradiata er artsnavn. Begge er latinske betegnelser.
Hvad slægtsnavnet Galinsoga betyder ved jeg ikke.
Artsnavnet Quadriradiata er sammensat af to dele: Quadri og radiata.
Quadri kommer af Quadrus, som betyder "gør firkant".
Radiata kommer af Radiatus, som betyder "omgivet af stråler, strålende, sol".


Jeg undrede mig over det med firkanten, for på planten jeg fandt, har alle blomster 5 randkroner. Men så fandt jeg en forklaring!
På hjemmesiden Naturbasen står følgende tekst om planten:
"Kurvene har ofte 4 udstående randkroner. Da de mindst lige så tit har 5 randkroner, er artsnavnet ikke særligt betegnende".
Artsnavnet bør nok derfor ændres til Quinqueradiata. 5 er på latin "quinque".


Et andet artsnavn?

I "Den store nordiske Flora", Gads Forlag, 1994, har planten et andet latinsk navn, end det ovenfor nævnte. Her hedder planten nemlig "Galinsoga ciliata". Det har Naturbasen også en forklaring på: "Kirtel-kortstråle har følgende synonymer, som du kan møde i ældre litteratur. Latinsk synonym: Galinsoga ciliata".

I "Dansk flora", Gyldendal 2006, hedder Kirtel-kortstråle Galinsoga Quadriradiata, som botanikeren fra New York oplyste.

Nu ved du og jeg, hvorfor planten i litteraturen kan findes med to forskellige artsnavne!


Min opfordring til naturelskere:

Kig jer omkring - der er spændende historier gemt i hver en krog!