Johannes Lund Rasmussens hjemmeside

Den forsvundne Jens Rosengren!

Jens Rosengren kom til Danmark, da han var 43 eller 44 år, og Elna Svendsdatter da hun var 25. Så de havde begge haft et liv i Sverige, før de flyttede til Danmark.
Jeg kan så nogenlunde følge Jens Rosengren til og med folketællingen i Skjern 1. februar 1890. I 1890 havde han opnået en alder på 65 år. Men hvad skete der herefter med Jens?
I kirkebogen for Skjern Sogn kan jeg ikke finde registreringen af Jens' død. Jeg har søgt i kirkebøgerne fra alle sognene rundt om Skjern Sogn og i de sogne, Jens havde opholdt sig i, efter hans indvandring fra Sverige. Men hans navn har jeg stadig ikke fundet.

Jeg måtte derfor på Landsarkivet i Viborg for at lede i herredsfogedens dødsanmeldelsesprotokol for Middelsom og Sønderlyng Herred. Protokollen er på 332 opslag, så det tog lang tid, at gå den igennem. Men jeg fandt stadig ingen spor af Jens Rosengren.

Jeg ledte også efter Elnas børn i årene efter 1880 i håb om, at dette kunne føre videre. For måske kom Jens til at bo på aftægt hos en af dem. Børnene kom jo tidligt ud at tjene et sted, måske i nærheden af Løvskal.
Desværre kan man ikke finde afgangs- og tilgangslisterne i kirkebøgerne efter 1875. Efter 1875 blev det nemlig sognerådet, der skulle føre bog over, når folk flyttede til eller fra sognet. Og netop i Skjern er sogneprotokollerne på en eller anden måde bortkommet. Uden disse protokoller er det som at lede efter en nål i en høstak, at lede efter børnene efter 1875.

Derpå søgte jeg i folketællingerne efter 1880. Her fandt jeg tilfældigvis Jensine Kirstine som 19-årig i folketællingen 1890 for Lee Sogn. Hun var tyende på en gård på Lee Mark eller i det nærliggende Krog. Gårdens ejere var Mads Andersen og Jensine Sørensen, som havde tre sønner. Men ved næste folketælling er hun ikke at finde samme sted.

Måske kan man slet ikke finde Jens Rosengren i Danmark efter 1890, for han flyttede måske tilbage til Sverige, da Elna Svendsdatter flyttede til fattighuset i Tindbæk.

Der er mange spørgsmål vedrørende Jens Rosengren, jeg stadig gerne vil have besvaret. Hvor lå hans smedje? Hvor præcist boede han? Boede han i vores hus, Rosengren 2? De ældre naboer, som navngav vejen vidste det! Men dem kan vi desværre ikke spørge nu!


Jens' liv i Danmark i korte træk
Jens Rosengren kommer til Danmark fra Sverige 8. maj 1868 eller 15. december 1869. Han begynder sit liv i Danmark i Sahl Sogn, hvor han bliver halvandet år til 1. november 1869.
Han bor i perioden 8. maj 1868 - 1. november 1874 i følgende sogne og i denne rækkefølge: Sahl, Højbjerg, Levring (Midstrup), Sahl (igen), Sdr. Vinge, før han 1. november 1874 slår sig ned i Løvskal, hvor han bor de følgende 16 år. Mindst 16 år, for Jens kan jo stadig være bosat i Løvskal helt op til folketællingen 1901, hvor han ikke er registreret. Vi har bare ingen "livs- eller dødstegn" fra ham efter 1890!
Hvornår Elna Svendsdatter kommer til Løvskal ved jeg ikke præcist, men både Jens, Elna og de to børn Karl og Jensine Kirstine er registreret boende i samme hus i Løvskal ved folketællingen 1. februar 1880.
Ved folketællingen 1890 bor Jens og Elna stadig i Løvskal. Børnene er flyttet hjemmefra.
Elnas tre børn med teglbrænder Søderqvist: Benedicte Louise, Johanne Sophie og Bernthart Oluf, kan jeg ikke følge længere end til 1873.
Elnas søn Karl med Jens Karlsen bliver konfirmeret 1. april 1883 i Skjern Kirke og Jensine Kirstine bliver konfirmeret 5. oktober 1884 i Vester Velling Kirke. Men på det tidspunkt er de måske allerede flyttet hjemmefra. Det er kun Jensine Kirstine, jeg kan følge lidt længere. Ved folketællingen 1890 er hun som nævnt i Lee Sogn.


En vigtig opdagelse!
Efter et halv års tids søgen fandt jeg en vigtig oplysning i Løvskal-lærer Ejnar Poulsens notater. Poulsen har skrevet af efter et skøde fra 5. februar 1901:

"Fra Christen Johannes Vindstrup af Randers til Jens Larsen af Løvskal paa den forhen tilhørende Jöns Rosengreens Ejendom, nu Vindstrup tilhørende = Matr. No. 3i Løvskal, uden Htk. og Gammelskat. Købesum = 85 kr.
Ejendommen er behæftet med 2 Lejekontrakter læste 22/12 1842 og 9/3 1854 angaaende Bortleje af 2 stk. Jord, og at Jöns Rosengren har manglet tinglæst Adkomst. Sælgeren Chr. J.V. mangler ogsaa tinglæst Adkomst.
Tinglæst 7/2 1901."


Her fandt jeg et skriftligt bevis på, at Jens Rosengren har boet på matr.nr. 3i, vores matrikel!
Tidligere har jeg "kun" haft afdøde brugsuddeler Ludvig Andersens mundtlige overlevering om, at Jens Rosengren har boet i vores baghave, Rosengren 2, matr.nr. 3i, Løvskal.


Her ender den mangelfulde beretning om vejnavnet Rosengren
Her ved slutningen af den spændende udfordring: at finde ud af, hvem den svenske smed Jens Rosengren og hans nærmeste var, står jeg tilbage med endnu flere spørgsmål, end da jeg begyndte undersøgelsen!
Det er næsten som med hulvejen Rosengren, der forgrener sig i Løvskal Skov, og fører ud mod alle verdenshjørner. Sådan ender denne beretning også: med mange løse ender, der fører i alle retninger...
Som altid, når der forskes i gamle slægter, så løber man engang imellem panden mod en mur. Kirkebøger kan være brændt eller sogneprotokoller bortkommet. Man kan ikke komme videre. Heldigvis får man måske pludselig en idé til nye undersøgelser, som kan bringe én videre. Men i dette tilfælde vil jeg stoppe her i håbet om, at andre vil tage tråden op. Nu er der i hvert fald et grundlag at bygge videre på!


I mindst 16 år boede Jens og Elna i sidste halvdel af 1800-tallet i landsbyen Løvskal
Beretningen kom til at handle mere om Elna, end om Jens. Han var ikke støttet af fattigvæsenet. Det var Elna. Og så kom hun på kant med ordensmagten. Derfor kan vi i dag finde flere dokumenter, der vedrører hende.
Til gengæld blev Jens Rosengren husket i mange år, for netop i 1974, præcis 100 år efter Jens kom til Løvskal, blev en skovvej opkaldt efter ham. Et fint gadeskilt blev sat op. Hvis ikke hans navn på den måde var blevet "slået fast" for eftertiden, havde sikkert ingen i dag, i 2015, vidst hvem han var.
Men nu ved du, hvem han var, hvor han kom fra og hvem hans nærmeste var.
Måske kan du finde endnu flere oplysninger om ham?
Måske er du efterkommer af Jens eller Elna?
Du er meget velkommen til at søge videre! Der er spor i alle retninger!
Men husk lige, at fortælle mig, hvad du finder! Det vil jeg glæde mig til!

Med venlig hilsen
Johannes Lund Rasmussen
Rosengren 2, Løvskal
8850 Bjerringbro